top of page

Vývar z odkrojků zeleniny

  • tkubickova
  • 21. 8. 2023
  • Minut čtení: 2

Aktualizováno: 2. 5. 2024

Jak zužitkovat zbývající odkrojky zeleniny? Vývar je nejlepší doplněk stravy! Postará se o kvalitní vlasy, nehty, kůži i zdravé kosti, sílu, zažívání a dobrou náladu. Klidně ho můžete popíjet jen tak – v oblíbeném hrnečku místo čaje. Pokaždé bude chutnat úplně jinak, ale vždy nesrovnatelně lépe než kupované bujony. Zkuste to! Prozkoumejte lednici, která zelenina se blíží ke svému konci, pečlivě ji očistěte a proměňte ve vodě v lahodný základ vaření. V lednici vydrží vývar 5–7 dní, na delší dobu ho zmrazte – třeba v tvořítkách na led nebo sáčcích. Trpělivě počká na svůj okamžik slávy, kdy doladí chuť třeba italského rizota, omáčky nebo jiné polévky.


Suroviny:

  • Libovolný počet přísad z následujícího seznamu

  • cibule včetně suché zdravé slupky

  • ovadlé, ale zdravé kusy kterékoliv zbylé zeleniny

  • zdřevnatělé konce chřestu

  • tvrdý košťál brokolice, květáku, zelí

  • řapíky špenátu nebo kapusty

  • čisté slupky z mrkve, petržele, celeru

  • kořínky a omyté zelené části pórku

  • nožičky z hlívy či žampionů

  • bylinky (stonky koriandru, petrželové stonky, tymián, rozmarýn, bobkový list, šalvěj) 1–2 druhy

  • koření (zázvor, česnek, nové koření, celý pepř, badyán, skořice, muškátový oříšek) 1–2 druhy

  • studená voda 2,5 litru

  • zvětralé víno nebo vinný ocet 2 lžíce


ree


Postup:


Krok 1: Očištěte zeleniny, zalijte vodou a nechte vařit

Odkrojky zeleniny očistěte, pokrájejte na menší kousky a včetně bylinek a koření vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Křehké bylinky přidejte až v závěru. Ztlumte teplotu na nízkou a nechte vývar tzv. táhnout pod bodem varu alespoň 1 hodinu. Z menších kousků zeleniny přejdou minerály a živiny do vody rychleji.


Krok 2: Přidejte víno nebo vinný ocet

Víno nebo vinný ocet přilijte až před koncem vaření, sladkému vývaru přidá příjemnou kyselost. Tu dodají i rajčata.


Krok 3: Sceďte, osolte a podávejte

Hotový vývar sceďte, podle chuti osolte a podávejte.

Dobrou chuť

Velmi jednoduchý recept, kterým potěšíte nejen svoje bříško, ale i vašich blízkých. Sdílejte recept na sociálních sítích, aby se o něm dozvěděli i vaši přátelé.

 
 
 

Komentáře


bottom of page