Vývar z odkrojků zeleniny
- tkubickova
- 21. 8. 2023
- Minut čtení: 2
Aktualizováno: 2. 5. 2024
Jak zužitkovat zbývající odkrojky zeleniny? Vývar je nejlepší doplněk stravy! Postará se o kvalitní vlasy, nehty, kůži i zdravé kosti, sílu, zažívání a dobrou náladu. Klidně ho můžete popíjet jen tak – v oblíbeném hrnečku místo čaje. Pokaždé bude chutnat úplně jinak, ale vždy nesrovnatelně lépe než kupované bujony. Zkuste to! Prozkoumejte lednici, která zelenina se blíží ke svému konci, pečlivě ji očistěte a proměňte ve vodě v lahodný základ vaření. V lednici vydrží vývar 5–7 dní, na delší dobu ho zmrazte – třeba v tvořítkách na led nebo sáčcích. Trpělivě počká na svůj okamžik slávy, kdy doladí chuť třeba italského rizota, omáčky nebo jiné polévky.
Suroviny:
Libovolný počet přísad z následujícího seznamu
cibule včetně suché zdravé slupky
ovadlé, ale zdravé kusy kterékoliv zbylé zeleniny
zdřevnatělé konce chřestu
tvrdý košťál brokolice, květáku, zelí
řapíky špenátu nebo kapusty
čisté slupky z mrkve, petržele, celeru
kořínky a omyté zelené části pórku
nožičky z hlívy či žampionů
bylinky (stonky koriandru, petrželové stonky, tymián, rozmarýn, bobkový list, šalvěj) 1–2 druhy
koření (zázvor, česnek, nové koření, celý pepř, badyán, skořice, muškátový oříšek) 1–2 druhy
studená voda 2,5 litru
zvětralé víno nebo vinný ocet 2 lžíce

Postup:
Krok 1: Očištěte zeleniny, zalijte vodou a nechte vařit
Odkrojky zeleniny očistěte, pokrájejte na menší kousky a včetně bylinek a koření vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Křehké bylinky přidejte až v závěru. Ztlumte teplotu na nízkou a nechte vývar tzv. táhnout pod bodem varu alespoň 1 hodinu. Z menších kousků zeleniny přejdou minerály a živiny do vody rychleji.
Krok 2: Přidejte víno nebo vinný ocet
Víno nebo vinný ocet přilijte až před koncem vaření, sladkému vývaru přidá příjemnou kyselost. Tu dodají i rajčata.
Krok 3: Sceďte, osolte a podávejte
Hotový vývar sceďte, podle chuti osolte a podávejte.
Dobrou chuť
Velmi jednoduchý recept, kterým potěšíte nejen svoje bříško, ale i vašich blízkých. Sdílejte recept na sociálních sítích, aby se o něm dozvěděli i vaši přátelé.






Komentáře