5 sladkých receptů z ananasu, které si zamilujete
- tkubickova
- 26. 11.
- Minut čtení: 2
Ananas je tropické ovoce, které dokáže proměnit obyčejný dezert v něco svěžího a slunečného. Ať už ho použijete čerstvý, pečený nebo mražený, vždy dodá jídlu jemnou kyselost, krásnou šťavnatost a exotické aroma.
Přinášíme vám pět sladkých receptů, které jsou jednoduché, rychlé.

1) Ananasový crumble – křupavý a voňavý dezert do 30 minut
Jednoduchý dezert, který nevyžaduje žádné speciální dovednosti. Šťavnatý ananas dole, křupavá drobenka nahoře – ideální na víkend i pro návštěvu.
Ingredience
1 menší ananas
2 lžíce cukru nebo medu
Špetka skořice
Drobenka:
80 g másla
120 g mouky
80 g cukru
Postup
Ananas nakrájejte na kousky a smíchejte se skořicí a cukrem.
V míse prsty vytvořte drobenku z mouky, cukru a másla.
Ananas dejte do zapékací misky a zasypte drobenkou.
Pečte 20–25 minut při 180 °C.
Podávejte teplé – ideálně s vanilkovou zmrzlinou.
3) Sušený ananas – domácí zdravá pochoutka
Skvělá alternativa ke kupovaným sušeným sladkostem. Bez cukru, bez konzervantů a můžete si vybrat, jak moc měkký nebo křupavý chcete.
Ingredience
1 čerstvý ananas
Postup
Ananas oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
Rozložte na plech s pečicím papírem.
Sušte v troubě na 60–70 °C 3–5 hodin dle požadované tvrdosti.
Po vychladnutí skladujte v uzavřené dóze.
Tip: Dá se dělat i v sušičce – ještě jednodušší a energeticky úspornější.
4) Smoothie „ala Piña Colada“ (nealko)
Sladké, krémové, tropické – ale přitom lehké a zdravé. Děti ho budou milovat a dospělým evokuje dovolenou u moře.
Ingredience
1 hrnek ananasu (čerstvý nebo mražený)
100 ml kokosového mléka nebo kokosového jogurtu
Hrnek ledu
Postup
Dejte vše do mixéru.
Mixujte do hladka.
Podávejte ihned – ideálně vychlazené.
5) Ananasový sorbet – hotový za 3 minuty
Zmrzlina, která má jen dvě ingredience a je přirozeně sladká. Ideální, když chcete zdravý dezert nebo potřebujete rychle zachránit přezrálý ananas.
Ingredience
Mražené kostky ananasu (cca 400 g)
Šťáva z 1/2 limety
Postup
Mražený ananas vložte do výkonného mixéru.
Přidejte limetovou šťávu.
Mixujte, dokud nedosáhnete krémové konzistence.
Podávejte ihned – nebo zmrazte na později.
Tip: Pro dospělé verzi lze přidat trošku kokosového likéru.






Komentáře