top of page

Svěží recepty s ananasem NA SLANO, které musíte vyzkoušet:

  • tkubickova
  • 26. 11.
  • Minut čtení: 2

Ananas je jedna z nejuniverzálnějších surovin v kuchyni. Jasně – všichni ho známe ze sladkých dezertů a smoothie, ale jeho sladkokyselá chuť dokáže krásně rozzářit i slaná jídla. Od rychlých všedních večeří až po víkendové posezení s přáteli: ananas umí dodat exotický nádech i těm nejjednodušším receptům.

Dnes vám přináším 4 fantastické recepty, které spojuje jediné – čerstvý ananas a kombinace chutí, které vás překvapí.


ree

1) Tacos s ananasovou salsou

Lehká, svěží a dokonale vyvážená kombinace: křehké maso nebo rostlinná alternativa, měkká tortilla a k tomu sladko-kyselá salsa z čerstvého ananasu. Ideální na letní večer nebo rychlou večeři.

Ingredience na 4 porce

  • 8 malých tortill

  • 300 g kuřecího masa (může být i krůtí nebo tofu)

  • 1 lžíce oleje

  • Sůl, pepř, kmín, paprika

Ananasová salsa:

  • 1/2 čerstvého ananasu, nakrájeného na malé kostičky

  • 1 rajče

  • 1 malá červená cibulka

  • Šťáva z 1 limety

  • Koriandr (lze nahradit petrželkou)

  • Sůl podle chuti

Postup

  1. Maso orestujte na pánvi s olejem a kořením.

  2. Smíchejte ingredience na salsu v misce a nechte 10 minut rozležet.

  3. Tortilly krátce ohřejte nasucho na pánvi.

  4. Naplňte masem a vrch bohatě posypte ananasovou salsou.

Tip: Pokud máte rádi ostřejší chutě, přidejte do salsy kousek jemně nasekané chilli papričky.


2) Kuřecí stir-fry s ananasem

Jeden z nejrychlejších receptů vůbec. Kombinace křupavé zeleniny, šťavnatého kuřecího masa a kousků ananasu vytváří dokonalou sladko-slanou harmonii.

Ingredience

  • 400 g kuřecích prsou

  • 1 červená paprika

  • 1 cibule

  • 1 hrnek ananasu na kostičky

  • 2 lžíce sójové omáčky

  • 1 lžíce medu

  • 1 stroužek česneku

  • Rýže jako příloha

Postup

  1. Na pánvi orestujte na oleji maso nakrájené na proužky.

  2. Přidejte na kousky nakrájenou zeleninu a krátce restujte.

  3. Přimíchejte ananas.

  4. Zalijte směsí sójové omáčky, medu a prolisovaného česneku.

  5. Vařte ještě 3–5 minut a podávejte s rýží.

Tip: Můžete přidat i hrst kešu oříšků pro extra crunch.


3) Kuřecí maso ve sladkokyselé omáčce

Klasické jídlo, které milují děti i dospělí. Je rychlé, jednoduché a krásně svěží díky ananasové šťávě.

Ingredience

  • 400 g kuřecích prsou

  • 1 paprika

  • 1 cibule

  • 1 hrnek ananasu + trochu ananasové šťávy

  • 1 lžíce octa

  • 2 lžíce cukru

  • 1 lžíce kečupu

  • 1 lžíce škrobu

  • Olej, sůl, pepř

Postup

  1. Maso nakrájejte na kousky a opečte na pánvi.

  2. Přidejte zeleninu a chvíli restujte.

  3. Smíchejte šťávu z ananasu, ocet, cukr, kečup a trochu vody.

  4. Zalijte směs do pánve a 10 minut povařte.

  5. Na závěr rozmíchejte škrob v troše vody a omáčku zahustěte.

Tip: Pokud chcete výraznější chuť, přidejte pár kapek sójové omáčky.


4) Grilovaný ananas s limetou a chilli

Jednoduchý, ale absolutně dokonalý recept – ať už jako dezert, nebo příloha ke grilovanému masu. Zahřátý ananas krásně karamelizuje a s limetou a chilli chutná fantasticky.

Ingredience

  • 1 čerstvý ananas nakrájený na plátky

  • 1 lžíce medu (volitelné)

  • Šťáva z 1 limety

  • Špetka chilli vloček

Postup

  1. Ananasové plátky potřete medem (není nutné).

  2. Grilujte 2–3 minuty z každé strany, dokud krásně nezezlátnou.

  3. Pokapejte limetovou šťávou a posypte chilli.

Tip: Pokud chcete dezertovou variantu, podávejte s vanilkovou zmrzlinou.


Ananas je skvělá surovina, která umí být:

  • svěží

  • sladkokyselá

  • exotická

  • výborně kombinovatelná se slanými jídly


Tyto čtyři recepty jsou jednoduché, rychlé a přesto dost efektní, abyste je mohli servírovat i hostům.



 
 
 

Komentáře


bottom of page