Svěží recepty s ananasem NA SLANO, které musíte vyzkoušet:
- tkubickova
- 26. 11.
- Minut čtení: 2
Ananas je jedna z nejuniverzálnějších surovin v kuchyni. Jasně – všichni ho známe ze sladkých dezertů a smoothie, ale jeho sladkokyselá chuť dokáže krásně rozzářit i slaná jídla. Od rychlých všedních večeří až po víkendové posezení s přáteli: ananas umí dodat exotický nádech i těm nejjednodušším receptům.
Dnes vám přináším 4 fantastické recepty, které spojuje jediné – čerstvý ananas a kombinace chutí, které vás překvapí.

1) Tacos s ananasovou salsou
Lehká, svěží a dokonale vyvážená kombinace: křehké maso nebo rostlinná alternativa, měkká tortilla a k tomu sladko-kyselá salsa z čerstvého ananasu. Ideální na letní večer nebo rychlou večeři.
Ingredience na 4 porce
8 malých tortill
300 g kuřecího masa (může být i krůtí nebo tofu)
1 lžíce oleje
Sůl, pepř, kmín, paprika
Ananasová salsa:
1/2 čerstvého ananasu, nakrájeného na malé kostičky
1 rajče
1 malá červená cibulka
Šťáva z 1 limety
Koriandr (lze nahradit petrželkou)
Sůl podle chuti
Postup
Maso orestujte na pánvi s olejem a kořením.
Smíchejte ingredience na salsu v misce a nechte 10 minut rozležet.
Tortilly krátce ohřejte nasucho na pánvi.
Naplňte masem a vrch bohatě posypte ananasovou salsou.
Tip: Pokud máte rádi ostřejší chutě, přidejte do salsy kousek jemně nasekané chilli papričky.
2) Kuřecí stir-fry s ananasem
Jeden z nejrychlejších receptů vůbec. Kombinace křupavé zeleniny, šťavnatého kuřecího masa a kousků ananasu vytváří dokonalou sladko-slanou harmonii.
Ingredience
400 g kuřecích prsou
1 červená paprika
1 cibule
1 hrnek ananasu na kostičky
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce medu
1 stroužek česneku
Rýže jako příloha
Postup
Na pánvi orestujte na oleji maso nakrájené na proužky.
Přidejte na kousky nakrájenou zeleninu a krátce restujte.
Přimíchejte ananas.
Zalijte směsí sójové omáčky, medu a prolisovaného česneku.
Vařte ještě 3–5 minut a podávejte s rýží.
Tip: Můžete přidat i hrst kešu oříšků pro extra crunch.
3) Kuřecí maso ve sladkokyselé omáčce
Klasické jídlo, které milují děti i dospělí. Je rychlé, jednoduché a krásně svěží díky ananasové šťávě.
Ingredience
400 g kuřecích prsou
1 paprika
1 cibule
1 hrnek ananasu + trochu ananasové šťávy
1 lžíce octa
2 lžíce cukru
1 lžíce kečupu
1 lžíce škrobu
Olej, sůl, pepř
Postup
Maso nakrájejte na kousky a opečte na pánvi.
Přidejte zeleninu a chvíli restujte.
Smíchejte šťávu z ananasu, ocet, cukr, kečup a trochu vody.
Zalijte směs do pánve a 10 minut povařte.
Na závěr rozmíchejte škrob v troše vody a omáčku zahustěte.
Tip: Pokud chcete výraznější chuť, přidejte pár kapek sójové omáčky.
4) Grilovaný ananas s limetou a chilli
Jednoduchý, ale absolutně dokonalý recept – ať už jako dezert, nebo příloha ke grilovanému masu. Zahřátý ananas krásně karamelizuje a s limetou a chilli chutná fantasticky.
Ingredience
1 čerstvý ananas nakrájený na plátky
1 lžíce medu (volitelné)
Šťáva z 1 limety
Špetka chilli vloček
Postup
Ananasové plátky potřete medem (není nutné).
Grilujte 2–3 minuty z každé strany, dokud krásně nezezlátnou.
Pokapejte limetovou šťávou a posypte chilli.
Tip: Pokud chcete dezertovou variantu, podávejte s vanilkovou zmrzlinou.
Ananas je skvělá surovina, která umí být:
svěží
sladkokyselá
exotická
výborně kombinovatelná se slanými jídly
Tyto čtyři recepty jsou jednoduché, rychlé a přesto dost efektní, abyste je mohli servírovat i hostům.






Komentáře