Slaný koláč Quiche - co dům dal
- tkubickova
- 22. 8. 2023
- Minut čtení: 2
Aktualizováno: 2. 5. 2024
Přebývá vám v lednici zelenina, kterou nevíte jak zpracovat? Dejte ji do slaného koláče. Tradiční quiche je francouzský slaný koláče často z cibule a slaniny, ale kreativitě se meze nekladou. Slaný koláč je dobrý s jakoukoli zeleninou, tak proč ho nevyužít ke zpracování zbytků zeleniny?
Suroviny:
Těsto
500 g hladké mouky
sůl
pepř
250 g studeného másla
2 žloutky
100 ml studené vody
Náplň
4 vejce
250 ml smetany nebo mléka (odlehčená varianta)
sůl, pepř
to co máme v lednici - zelenina (cuketa, peprika, rajče)
tvrdý sýr (eidam, gruyere, chedar),
maso, šunka (co dům dá)

Postup:
Těsto
Krok 1: Předehřejte troubu
Předehřejte troubu na 190 stupňů C
Krok 2: Rozmíchejte mouku s máslem a
Mouku, sůl a pepř promícháme, přidáme nakrájené máslo a rychle rozmícháme až vznikne konzistence drobenky. Přidáme žloutky a vodu a uhněteme. Těsto necháme odležet v lednici alespon 1 hodinu.
Krok 3: Vyndejte těsto z lednice a vyválejte
Vyndáme těsto z lednice a rozválíme na pečecím papíru.
Pečící papír s těstem přendáme do formy a nadbytečné těsto přečnívající nad formou uřízneme a vyložíme jím okraje formy.
Krok 4: Těsto předpečeme
Těsto ve středu propíchneme lehce vidličkou a na něj dáme další plát pečícího papíru.
Na pečící papír dáme suché fazole pro jeho zatížení a předpékáme v troubě 10 minut.
Náplň
Krok 1: Rozmícháme vejce se smetanou
Mezitím si připravíme náplň. Rozmícháme vejce se smetanou nebo mlékem a sýr, přidáme sůl a pepř. Nakrájíme si zeleninu
Krok 2: Předpečené těsto naplníme
Když je těsto předpečené vyndáme ho z trouby a vyložíme nakrájenou zeleninou a šunkou nebo masem a zalijeme veječnou náplní. Pečeme v troube 35-40 minut.
Dobrou chuť
Velmi jednoduchý recept, kterým potěšíte nejen svoje bříško, ale i vašich blízkých. Sdílejte recept na sociálních sítích, aby se o něm dozvěděli i vaši přátelé.






Komentáře