top of page

Slaný koláč Quiche - co dům dal

  • tkubickova
  • 22. 8. 2023
  • Minut čtení: 2

Aktualizováno: 2. 5. 2024



Přebývá vám v lednici zelenina, kterou nevíte jak zpracovat? Dejte ji do slaného koláče. Tradiční quiche je francouzský slaný koláče často z cibule a slaniny, ale kreativitě se meze nekladou. Slaný koláč je dobrý s jakoukoli zeleninou, tak proč ho nevyužít ke zpracování zbytků zeleniny?


Suroviny:

Těsto

  • 500 g hladké mouky

  • sůl

  • pepř

  • 250 g studeného másla

  • 2 žloutky

  • 100 ml studené vody


Náplň

  • 4 vejce

  • 250 ml smetany nebo mléka (odlehčená varianta)

  • sůl, pepř

  • to co máme v lednici - zelenina (cuketa, peprika, rajče)

  • tvrdý sýr (eidam, gruyere, chedar),

  • maso, šunka (co dům dá)


ree


Postup:

Těsto


Krok 1: Předehřejte troubu

Předehřejte troubu na 190 stupňů C


Krok 2: Rozmíchejte mouku s máslem a

Mouku, sůl a pepř promícháme, přidáme nakrájené máslo a rychle rozmícháme až vznikne konzistence drobenky. Přidáme žloutky a vodu a uhněteme. Těsto necháme odležet v lednici alespon 1 hodinu.


Krok 3: Vyndejte těsto z lednice a vyválejte

Vyndáme těsto z lednice a rozválíme na pečecím papíru.

Pečící papír s těstem přendáme do formy a nadbytečné těsto přečnívající nad formou uřízneme a vyložíme jím okraje formy.


Krok 4: Těsto předpečeme

Těsto ve středu propíchneme lehce vidličkou a na něj dáme další plát pečícího papíru.

Na pečící papír dáme suché fazole pro jeho zatížení a předpékáme v troubě 10 minut.


Náplň

Krok 1: Rozmícháme vejce se smetanou

Mezitím si připravíme náplň. Rozmícháme vejce se smetanou nebo mlékem a sýr, přidáme sůl a pepř. Nakrájíme si zeleninu


Krok 2: Předpečené těsto naplníme

Když je těsto předpečené vyndáme ho z trouby a vyložíme nakrájenou zeleninou a šunkou nebo masem a zalijeme veječnou náplní. Pečeme v troube 35-40 minut.


Dobrou chuť

Velmi jednoduchý recept, kterým potěšíte nejen svoje bříško, ale i vašich blízkých. Sdílejte recept na sociálních sítích, aby se o něm dozvěděli i vaši přátelé.

 
 
 

Komentáře


bottom of page