top of page

Domácí Kimchi

  • tkubickova
  • 5. 9. 2023
  • Minut čtení: 2

Aktualizováno: 2. 5. 2024



Další skvělý recept, který zazněl u nás v tržnici na wokshopu s kuchařem Matějem . Doma dělané Kimchi nejen potěší vaše chutové bunky, ale je také prospěšné pro střevní mikrofloru.


Suroviny:

Hmostnost v g/ml/ks

  • Pekingské zelí 600

  • Jarní cibulka 1 svazek

  • Cibule 150

  • Mrkev 100

  • Sůl 25

  • Sklenice 1 ks


Pasta

  • Sůl 5g

  • Drcené chilli (gochucangu) 5g

  • česnek 10g

  • Zázvor 5g

  • Med 10g

  • Sojová, nebo rybí omáčka 10g

  • Sezamová semínka 5g


ree


Postup:



Krok 1: Zelí očistíme

Zelí očistíme a nakrojíme ho podélně. Poté ho nakrájíme na cca 5 cm velké kousky.


Krok 2: Osolíme a necháme odležet

Zelí důkladně nasolíme a necháme ho minimálně 2 hodiny, ale ideálně přes noc marinovat.


Krok 3: Opláchneme od soli

Poté zelí důkladně opláchneme od soli (sůl obsahuje ještě pasta, kterou “kimčchi dochutíme”). Proplachujeme ho tak dlouho, dokud sůl zcela nevymyjeme.(Můžeme ho ponořit do vodní lázně, a sůl nechat vyplavit) Zelí před naložením ochutnejte, aby nebylo přesolené.


Pasta

Krok 1: Rozmělníme ingredience

Česnek, zázvor rozměníme na pastu, na rozmělnění lze použít hmoždíř, nůž, nebo lis na česnek.


Krok 2: Přídáme Další ingredience

Poté přidáme do nedrceného česneku a zázvoru všechny další ingredience a důkladně spojte lžicí.


Krok 3: Dokončení

Cibuli nakrájejme na jemné proužky, jarní cibulku na tenká kolečka a mrkev na “julliene” (slabé proužky o délce cca 4 cm). Vše smícháme společně s naloženým a opláchnutým zelím.


Krok 4: Přidáme chilli pastu a upěchujeme do sklenice

Nakonec přidáme hotovou připravenou chilli pastu. “Kimčchi” řádně upěchujeme do sklenice a necháme alespoň jeden den v u zavřené sklenici. fermentovat při pokojové teplotě. (Můžeme jej nechat fermentovat i déle klidně 3 dny). Během fermentace se vytlačí na prach šťáva ze zeleniny. Během procesu fermentace je důležité “kimčchi” občas ochutnat. Ve chvíli kdy Vám chuť vyhovuje přesuňte sklenici do lednice. Chlad proces fermentace zastaví. Sklenice by neměla být zcela uzavřená, aby plyn vznikly fermentací mohl unikat. Podobně jako když se nakládá zelí. Pokud budete dodržovat hygienu a používat čistou lžíci, vydrží “kimčchi” v lednici i několik týdnů. Před podáváním lze posypal “kimčchi” sezamovými semínky.


Dobrou chuť

Velmi jednoduchý recept, kterým potěšíte nejen svoje bříško, ale i vašich blízkých. Sdílejte recept na sociálních sítích, aby se o něm dozvěděli i vaši přátelé.

 
 
 

Komentáře


bottom of page