Chřestová polévka
- tkubickova
- 16. 2. 2024
- Minut čtení: 1
Aktualizováno: 30. 4. 2024
K základům úpravy chřestu platí, že se musí ulomit dřevnaté konce. Proč je ale hned vyhazovat? Využijte jejich chuť v této lahodné jarní polévce.
Suroviny:
500 g bílého chřestu
70 g másla
2 šalotky
1 stroužek česneku
50 ml bílého suchého vína
2 žloutky
4 lžíce light majonézy (nebo Truffle majonézy)
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce výhonků hrášku nebo řeřichy, případně vlastních microgreens
sůl
pepř
1 bageta

Postup:
Krok 1: Přivedeme k varu vodu
Ve velkém hrnci přiveďte k varu 1000 ml vody.
Krok 2: Omyjeme chřest
Oloupáme a odlomíme dřevnaté konce a dáme vařit do vody.
Krok 3: Z uvařeného chřestu odkrojte hlavičky
a zbytek chřestu pokrájíme na 1 cm kousky.
Krok 4: Rozehřejeme máslo
V hrnci rozehřejte 20 g másla a hlavičky na něm lehce opečeme, dáme stranou.
Na zbylém másle pomalu restujeme nadrobno pokrájenou šalotku a prolisovaný stroužek česneku dosklovata. Přidáme pokrájené stonky chřestu a pomalu restujeme dalších 5 minut.
Krok 5: Přilijeme vývar z chřestu a vaříme 15 minut
vše důkladně promixujeme tyčovým mixérem a vypneme plotýnku.
Krok 6: V misce smícháme žloutky s majonézou a vínem
Směs pomalu vlijeme do hrnce s polévkou za stálého míchání dokud směs nezhoustne. Polévku lehce dochutíme solí a citronovou štávou.
Krok 7: Servírujeme s opečenými hlavičkami chřestu a opečenou bagetou
Dobrou chuť
Velmi jednoduchý recept, kterým potěšíte nejen svoje bříško, ale i vašich blízkých. Sdílejte recept na sociálních sítích, aby se o něm dozvěděli i vaši přátelé.






Komentáře