top of page

Chřestová polévka

  • tkubickova
  • 16. 2. 2024
  • Minut čtení: 1

Aktualizováno: 30. 4. 2024

K základům úpravy chřestu platí, že se musí ulomit dřevnaté konce. Proč je ale hned vyhazovat? Využijte jejich chuť v této lahodné jarní polévce.


Suroviny:

  • 500 g bílého chřestu

  • 70 g másla

  • 2 šalotky

  • 1 stroužek česneku

  • 50 ml bílého suchého vína

  • 2 žloutky

  • 4 lžíce light majonézy (nebo Truffle majonézy)

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • 1 lžíce výhonků hrášku nebo řeřichy, případně vlastních microgreens

  • sůl

  • pepř

  • 1 bageta


ree

Postup:


Krok 1: Přivedeme k varu vodu

Ve velkém hrnci přiveďte k varu 1000 ml vody.


Krok 2: Omyjeme chřest

Oloupáme a odlomíme dřevnaté konce a dáme vařit do vody.


Krok 3: Z uvařeného chřestu odkrojte hlavičky

a zbytek chřestu pokrájíme na 1 cm kousky.


Krok 4: Rozehřejeme máslo

V hrnci rozehřejte 20 g másla a hlavičky na něm lehce opečeme, dáme stranou.

Na zbylém másle pomalu restujeme nadrobno pokrájenou šalotku a prolisovaný stroužek česneku dosklovata. Přidáme pokrájené stonky chřestu a pomalu restujeme dalších 5 minut.


Krok 5: Přilijeme vývar z chřestu a vaříme 15 minut

vše důkladně promixujeme tyčovým mixérem a vypneme plotýnku.


Krok 6: V misce smícháme žloutky s majonézou a vínem

Směs pomalu vlijeme do hrnce s polévkou za stálého míchání dokud směs nezhoustne. Polévku lehce dochutíme solí a citronovou štávou.


Krok 7: Servírujeme s opečenými hlavičkami chřestu a opečenou bagetou

Dobrou chuť

Velmi jednoduchý recept, kterým potěšíte nejen svoje bříško, ale i vašich blízkých. Sdílejte recept na sociálních sítích, aby se o něm dozvěděli i vaši přátelé.

 
 
 

Komentáře


bottom of page