top of page

Burger z červené čočky

  • tkubickova
  • 19. 9. 2023
  • Minut čtení: 2

Aktualizováno: 3. 5. 2024


Nevíte si rady s luštěninami? Zkuste burger z červené čočky, který nás naučila Bára během workshopu v tržnici.


Suroviny:

2 hamburgery

Suroviny:

  • 4 lžíce rostlinného oleje

  • 1 cibule nakrájená najemno

  • sůl

  • 1 mrkev nastrouhaná nahrubo

  • 1 1/2 lžičky mletého římského kmínu

  • 1/2 lžičky mletého koriandru

  • 1 hrnek červené čočky, propláchnuté a okapané

  • 2 hrnky zeleninového vývaru se sníženým obsahem sodíku (400 ml) 1/2 hrnku vody (100 ml)

  • 1/2 hrnku strouhanky

  • 1 vejce, lehce rozšlehané

  • 1 hrst baby špenátu

Omáčka z fety:

  • 1 kelímek řeckého jogurtu

  • 1⁄3 okurky, nastrouhané

  • 1 stroužek česneku, rozmělněný 2 lžíce nasekaného kopru

  • 1⁄2 citronu - kůra

Obloha:

  • 2 hamburgerové housky

  • 1 hrst baby špenátu

  • 2 lžíce nakládané červené cibule Plátky ze 4 ředkviček



ree

Postup:


Krok 1: Rozehřejeme olej

Olej rozehřejte v hlubší pánvi rozpálené na střední žár. Přidejte cibuli a nechte

zesklovatět, lehce osolte. Poté vsypte mrkev a restujte doměka, asi 3 minuty.

Vmíchejte kmín, koriandr a čočku a opět asi 1 minutu opékejte.


Krok 2: Přilijeme vývar a vodu

Přilijte vývar i vodu, osolte a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na střední plamen a

20 min. nechte probublávat, dokud absorbování tekutiny. Vmíchejte špenát a

odstavte z ohně. Směs přemístěte do mísy a nechte alespoň 10 minut zchladnout.


Krok 3: Rozmícháme jogurt s fetou

V malé misce rozmíchejte jogurt s nadrobenou fetou, česnekem, koprem a jemně

nastrouhanou kůrou z omytého citronu.


Krok 4:

Do vychladlé směsi vmíchejte vejce a strouhanku.


Krok 5: Opečeme housky

Nejprve nasucho v pánvi opečte rozpůlené vnitřní strany burger housek. Dejte

stranou.


Krok 6: Pečeme burgery

Poté rozehřejte zbylý olej na střední žár a opečte na něm čočkové hamburgery z

připravené čočkové hmoty o velikosti vašich housek.


Krok 7: Kompletujeme

Spodní část housky potřete jogurtovou omáčkou, obložte špenátem, na něj položte

čočkový burger, přidejte ještě lžíci omáčky, ředkvičky, cibuli a fetu. Přiklopte vrchní stranou housky.

Dobrou chuť

Velmi jednoduchý recept, kterým potěšíte nejen svoje bříško, ale i to vašich blízkých. Sdílejte recept na sociálních sítích, aby se o něm dozvěděli i vaši přátelé.

 
 
 

Comentarios


bottom of page