Burger z červené čočky
- tkubickova
- 19. 9. 2023
- Minut čtení: 2
Aktualizováno: 3. 5. 2024
Nevíte si rady s luštěninami? Zkuste burger z červené čočky, který nás naučila Bára během workshopu v tržnici.
Suroviny:
2 hamburgery
Suroviny:
4 lžíce rostlinného oleje
1 cibule nakrájená najemno
sůl
1 mrkev nastrouhaná nahrubo
1 1/2 lžičky mletého římského kmínu
1/2 lžičky mletého koriandru
1 hrnek červené čočky, propláchnuté a okapané
2 hrnky zeleninového vývaru se sníženým obsahem sodíku (400 ml) 1/2 hrnku vody (100 ml)
1/2 hrnku strouhanky
1 vejce, lehce rozšlehané
1 hrst baby špenátu
Omáčka z fety:
1 kelímek řeckého jogurtu
1⁄3 okurky, nastrouhané
1 stroužek česneku, rozmělněný 2 lžíce nasekaného kopru
1⁄2 citronu - kůra
Obloha:
2 hamburgerové housky
1 hrst baby špenátu
2 lžíce nakládané červené cibule Plátky ze 4 ředkviček

Postup:
Krok 1: Rozehřejeme olej
Olej rozehřejte v hlubší pánvi rozpálené na střední žár. Přidejte cibuli a nechte
zesklovatět, lehce osolte. Poté vsypte mrkev a restujte doměka, asi 3 minuty.
Vmíchejte kmín, koriandr a čočku a opět asi 1 minutu opékejte.
Krok 2: Přilijeme vývar a vodu
Přilijte vývar i vodu, osolte a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu na střední plamen a
20 min. nechte probublávat, dokud absorbování tekutiny. Vmíchejte špenát a
odstavte z ohně. Směs přemístěte do mísy a nechte alespoň 10 minut zchladnout.
Krok 3: Rozmícháme jogurt s fetou
V malé misce rozmíchejte jogurt s nadrobenou fetou, česnekem, koprem a jemně
nastrouhanou kůrou z omytého citronu.
Krok 4:
Do vychladlé směsi vmíchejte vejce a strouhanku.
Krok 5: Opečeme housky
Nejprve nasucho v pánvi opečte rozpůlené vnitřní strany burger housek. Dejte
stranou.
Krok 6: Pečeme burgery
Poté rozehřejte zbylý olej na střední žár a opečte na něm čočkové hamburgery z
připravené čočkové hmoty o velikosti vašich housek.
Krok 7: Kompletujeme
Spodní část housky potřete jogurtovou omáčkou, obložte špenátem, na něj položte
čočkový burger, přidejte ještě lžíci omáčky, ředkvičky, cibuli a fetu. Přiklopte vrchní stranou housky.
Dobrou chuť
Velmi jednoduchý recept, kterým potěšíte nejen svoje bříško, ale i to vašich blízkých. Sdílejte recept na sociálních sítích, aby se o něm dozvěděli i vaši přátelé.
Comentarios